A lyskircheni Mária-templom

A kölni óváros déli részén található templomról 948-ból származik az első írásos említés. Hogy ez pontosan hogy nézhetett ki, arról nem maradt fenn semmilyen információ.

lykirchen_west.jpg

Azt viszont tudjuk, hogy amikor 1180-tól kezdve átépítették a városfalakat, akkor néhány évtized alatt a templom is teljesen átépült, merthogy az eredeti formájában útban volt a városfal számára. 

lyskirchen_innenraum.jpg

Ekkor egy háromhajós bazilika épült, kereszthajó nélkül. A bazilika fő épületrészeit 1210-20 közt építették. A mellékhajók itt is árkádosak.

lyskirchen_apsis.jpg

A keleti oldalra, az apszis mellé két tornyot terveztek be, ebből csak az egyik épült meg.

1520-30 közt végeztek a templomon egy kisebb léptékű gótikus átalakítást. Az épület fő szerkezetéhez nem nyúltak, de az ablakokat nagyobb, csúcsívesekre cserélték.

lyskirchen_fenstern.jpg

Az 1660-as években a belső térben végeztek egy komolyabb átlakítást: a mennyezetet ekkor teljesen újjáépítették. Ezután lényegi átalakítást az épület már nem kapott. A második világháborúban komoly károk érték a templomot, de lényegében túlélte a bombázásokat. Az 1980-as években az épület külsejét módosították: a kutatások alapján az eredetivel egyezőnek gondolt rózsaszín festést kapott a templom, fehér és szürke díszítésekkel. 

A 12 kölni nagy román bazilika egyike.