A kölni Szent András templom

A Szent András apostol tiszteletére épített templomot egészen biztosan látta minden Kölnbe látogató turista, ám döntő többségük talán észre se vette, de legalábbis pillanatokon belül el is feledkezett róla. Az épület ugyanis nagyjából százötven méterre található a híres dómtól, a dóm előtt fényképezkedő turisták számára gyakorlatilag elkerülhetetlen látványként. 

andreas_dom.jpg

A Szent András a dóm elől fényképezve

Az első templom itt a IX. században épült, annak a helyére pedig a XII. században egy kései román stílusú bazilika. Ebből ma a homlokzat és a négyezet feletti, az egész épületet uraló torony maradt meg. 

andreas_west.jpg

Legalábbis kívülről. Merthogy a belső térben máig felismerhető a háromhajós bazilika, a megfelelő oszlopsorokkal. 

andreas_innenraum.jpg

A XIV. században a kereszthajó északi oldalát átépítették gótikusra, a két mellékhajó mellé pedig oldalról gótikus kápolnákat fűztek. 

andreas_chor.jpg

A XV. században lebotották a régi, román stílus szentélyt, és a helyére építettek egy annál sokkal nagyobbat, az aacheni dóm gótikus szentélyét használva mintának. Ezután a kereszthajó déli részét (a felnti kép bal oldalán) is átépítették gótikusra. Így ma kívülről csak a homlokzat felől nem tűnik gótikusnak a teplom - no meg a késő román stílusú torony is árulkodó. 

andreas_dominikaner.jpg

A második világháború során a templom nem szenvedett jelentős károkat, csak a tető és a toronysisak semmisült meg, ezeket a háború utáni években újjáépítették - a tetőt az eredetinél szerényebb formában. Később a Szent András mellé építették fel a domonkos szerzetesek új kolostorát (ez a barna színű épület a kép előterében), az eredeti egy sarokkal arrébb volt, és a XIX. században bontották le. 

Nem ez az egyetlen eset Kölnben, amikor egy középkori templomot úgy körbeépítenek hogy alig látszik ki. 

A Szent András a tizenként kölni nagy román bazilika egyike.