A hoeningeni Szent István templom

A Szent István első vértanúról elnevezett templom eredete homályba veszik. Nagyon valószínű, hogy a közeli Ramrathban lévő Lambert-kápolnához hasonlóan itt is a IX. században épült az első, feltehetőleg egy frank uradalomhoz tartozó kápolna, de ebből mára csak az építés helye maradt meg, semmi más.

hoeningen_basilika.jpg

A részben még ma is látható, román stílusú, egyszerű háromhajós bazilika a XII. század első felében épülhetett, valószínűleg az 1110-es években. Ebből ma megvan még a főhajó és az északi (a fenti képen bal oldalon, hozzánk közelebb látható) mellékhajó. Az épületnek ekkor még nem volt tornya.

A XVI. században kicsinek bizonyult, ezért kibővítették.

hoeningen_suedschiff.jpg

1542-ben a déli mellékhajót teljesen elbontották, és a helyére egy új, gótikus épületrészt emeltek. Ennek köszönhetően ma az épület erősen aszimmetrikus, hiszen a déli mellékhajó sokkal nagyobb, mint az északi.

Ráadásul a bazilika-szerkezettől is eltekintettek, a mellékhajó ugyanolyan magas, mint a főhajó, így a templom két oldalának egyenlőtlensége még látványosabb.

hoeningen_westseite.jpg

A XVIII. században az északi mellékhajót is megmagasították, ezáltal a főhajó északi oldalának és a mellékhajónak a teteje egy síkba került, kívülről nem is látszik, hol van a határ a kettő között. Ekkor épült a torony is, a templom lényegében 1771-ben nyerte el mai formáját.

hoeningen_freidhof.jpg