A rodenkircheni Régi Szent Maternus templom

Hogy ki és mikor alapította a kölni püspökséget, az a történelem homályába vész. Hogy a IV. század fordulóján már létezett, azt tudjuk, ebben az időben egy Maternus nevű ember volt itt a püspök (Köln első püspöke, akinek tudunk a létezéséről). Maternus 328 körül halt meg. Mivel korábban Trier püspöke is volt, ott is temették el, de Kölntől délre is emeltek az emlékére egy templomot, amit Gyásztemplomnak (németül Ruwenkirch) neveztek. Ebből ered a mai településnév: Rodenkirchen. A települést 1975-ben Kölnhöz csatolták.

rodenkirchen_ostseite.jpg

Az eredeti Maternus-templomról nem tudtunk semmit, azon kívül, hogy ott volt. A ma látható kápolna a X. századból származik, legalábbis a szentély és a főhajó. Egyszerű, pre-román stílusban épült.

rodenkirchen_suedseite.jpg

Valamikor a XV. században kibővítették egy mellékhajóval, a déli oldalon.

A középkor végén épülhetett eléje a nyugati oldalon (a fenti képen bal oldalon) egy kisebb lakótorony, több szobával. Mivel az egész templom sem nagy, egy kisebb bővítés is azt eredményezte, hogy a harangtorony szinte az épület közepén található most.

rodenkirchen_turm.jpg

A templom a későbbiekben több irányból is körbeépült. Kelet felől ez nem volt lehetséges, hiszen közvetlenül ott folyik a Rajna.

A XIX. század közepére a közösség kinőtte ezt a kis templomot, ekkor kissé arrébb épült egy új, neogótikus plébániatemplom, szintén Maternus tiszteletére szentelve. Azóta viseli ez a "Régi" (németül Alt) melléknevet.

rodenkirchen_rhein.jpg