A liège-i Szent Bertalan káptalan

A 7 liège-i káptalan közül a Szent Dénes mellett a Szent Bertalan épülete a legrégebbi. A káptalan 1005-ben jött létre, a templom, több lépcsőben, a XII. század elejére készült el.

leige_bartholome_westseite.jpg

A kép bal oldalán látható, igen hangsúlyos nyugati rész hasonlít a maastrichti Szent Szervác bazilikára, a Maas mentén terjedt el az az építkezési forma. Itt a templomnak két szentélye van, egy a megszokott módon a keleti végén, apszissal, a másik pedig egy kiemelt nyugati kereszthajóban helyezkedik el.

Két harangtornyot kapott az épület, ezek a tipikus román stílust hozzák, a lombard eredetű díszítésekkel. A toronysisakok rajnai típusúak.

liege_bartholome_nordseite.jpg

A templomnak, sok kortársához hasonlóan, eredetileg csak oldalt volt bejárata. A XVIII. században a nyugati homlokzat közepébe vágtak egy nagy, klasszicista stílusú bejáratot. Ez sajnos ma nem fényképezhető igazán jól a beépítettség miatt, de mindkét képen megtalálható. Ezt a klasszicista bejáratot a XX. századi felújítások során befalazták, félig-meddig visszaállítva az eredeti, román kori állapotot. A templomba ma ismét csak oldalról lehet bemenni. Ekkor kapott az eredetileg háromhajós épület még egy-egy mellékhajót mindkét oldalra.

A templom belső terét barokk stílusúra alakították át. Ellentétben sok hollandiai vagy németországi épülettel, itt a barokk templombelsőt nem távolították el, máig megmaradt. A román építészeti jellegzetességek azért a formákban, a díszítések mögött, még megfigyelhetőek.

liege_bartholome_innenraum.jpg

A forradalmi időszakban a káptalant feloszlatták, a templom hadi raktárként üzemelt. 1803-ban visszakapta az egyház, azóta plébániatemplomként működik.

liege_bartholome_fernansicht.jpg

A XXI. század első éveiben a templomot alaposan felújították. A felújítás keretében a XI-XII. századból származó épületelemeket az eredeti kivitelre alakították vissza, azaz a templom fehér színű lett, a díszítések pedig vörös színt kaptak.