A hamminkelni evangélikus templom

Hamminkeln egy kisváros a Rajna alsó folyása mentén. A korai középkortól biztosan lakott, talán régebben is. Első temploma a X. században épült - a mostani attól csak a helyét örökölte.

hamminkeln1.jpg

A városközpont képét ma is meghatározó, felismerhetően gótikus templom a XV. század elején épült. A szokásos keleti tájolást követő épület aszimmetrikus, kéthajós felépítésű: a főhajó mellett az északi oldalon van egy mellékhajó, a délin nincs. 

hamminkeln2.jpg

Megfigyelhetjük a külső támpilléreket, és a csúcsíves gótikus ablakokat. Az ablakok a szentélyben majdnem teljesen kitöltik a támpillérek közti felületet, a főhajó ablakai valamivel kisebbek.

hamminkeln3.jpgAz északi oldalon láthatjuk a mellékhajót. Ez az oldal sem bazilika-szerkezetű, azaz a főhajónak itt nincs oldalfala, se ablakai. A mellékhajó osztott ablakai követik a belső tér galériás kialakítását.

hamminkeln4.jpg

A szentély itt is a főhajóval azonos szélességű, 5/8 kialakítású, sőt, még kissé meg is van nyújtva, így majdnem olyan hosszú, mint a főhajó (ld. az első képet is). 

hamminkeln5.jpg

A belső térben is láthatjuk a galériás kiépítés miatt még az északi oldalon eleve elvárhatónál is valamivel sötétebb mellékhajót (a kép bal oldalán), valamint a gótikus mennyezetet és szentélyt. Ottjártamkor a templom zárva volt, a kép a helyi evangélikus egyházközség weboldaláról származik. 

A templom évszázadok óta az evangélikus egyház kezében van, napjainkban is ők használják. 

Címkék: német gótika