A babenhauseni templom

Babenhausen egy kisváros, bő harminc kilométerre délre Frankfurttól. Templomát a XIII. század elején építették fel, azóta azonban többször is átalakították, így ma ebből a román kori épületből nem sokat láthatunk. 

babenhausen1.jpg

Az egyedüli, a XIII. századból származó épületrész a torony alsó fele, egyben ez a templom egyedüli román stílusú része is. 

babenhausen2.jpg

1383-ban a szentélyt lebontották, és egy új, gótikus szentélyt építettek a helyére. Meglehetősen elterjed, tipikus szokás volt ez akkoriban. Egy egyszerű, egyértelműen, de azért elég visszafogottan gótikus szentélyt látunk, a szokásos 5/8 formában, kelet felé megnyújtva. Az ablakfelületek nem túl nagyok, és a fal is önmagában áll, nincsenek támpillérek. Nem is túl magas: bár alighanem magasabb volt, mint az akkor még álló román kori főhajó, de akár kisebb, falusi templomoknál is látunk ezt meghaladó magasságot.

babenhausen3.jpgA XV. században a területet birtokló hanaui grófi család kettészakadt, és az egyik, magát Hanau-Lichtenbergnek nevező ágnak Babenhausen lett a székhelye. Ugyan egy nem túl jelentős nemesi családról beszélünk, de mégiscsak grófi város lett, hát ahhoz illő temploma is legyen, gondolták. A gondolatot tett is követte, a román kori templomot a torony kivételével lebontották, és egy új, gótikus épületet húztak fel a helyére. A templom uralja az előtte fekvő piacteret, már csak azért is, mert ez utóbbi sem különösebben impozáns a maga kb. 20×30 méterével. 

babenhausen4.jpg

Láthatjuk, hogy a templom háromhajós, de már nem bazilika, hanem a gótikában megszokott módon épül fel. A magasabb (egyébként a szentéllyel pontosan egyforma magas) főhajónak nincs oldalsó fala, a tető a mellékhajók tetejéig ér le, a mellékhajókon pedig keresztirányú nyeregtetőket találhatunk. 

Bh Stadtkirche Innen SO

Reinhard Dietrich, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A belső térben láthatjuk a csúcsíves szerkezeteket, de az egyszerű famennyezetet is, a nagy grófi nekibuzdulásból még egy kőboltozatra se telt. De legalább szépen kifestették. 

babenhausen5.jpg

A XVII. században egy viharban a torony ledőlt, újjáépítették, majd a XIX. században, hasonló okokból, még egyszer. Ezzel a templom elnyerte mai képét. 1557-ben a város evangélikus lett, a templomot ma is az evangélikus egyház használja.