A kloetingei Szent Gertrúd templom

Kloetinge a mai Hollandia délnyugati csücskében, a Rajna és a Schelde torkolata közt fekszik. Első temploma, egy fából készült kápolna, 1100 körül épült, néhány évtizeddel később építettek a helyére egy kőtemplomot. Ez minden bizonnyal egy egyszerű, román stílusú épület lehetett, mára nem maradt fenn belőle semmi.

kloetinge_chor.jpg

A flamand, téglából építkező gótika jegyében építették át a szentélyt 1250 körül. Láthatjuk a nagy, csúcsíves ablakokat, amik szinte teljesen kitöltik az oszlopok közti felületet. Az ablakközöket pedig kívülről támpillérekkel erősítették meg. 

kloetinge_langhaus.jpg

So kolyan templomot láttunk, ahol a szentélyt gótikusra alakították, aztán ott el is fogyott a lendület. Itt nem így történt, bár egy bő évszázad itt is eltelt, mire nekiálltak a hosszháznak is, szintén gótikus stílusban. Eredetileg ez háromhajós volt, utóbb egyterűvé alakították át. Itt már kicsit szolidabban építkeztek, mégiscsak meg kellett tartania a téglafalnak a tetőt is. Igaz, a belső tér boltozata fából készült, így kevésbé is terheli a szerkezetet. 

kloetinge_turm.jpg

A torony 1494-re készült el, igaz, ekkor még az épület előtt, attól külön állt. Néhány évtizeddel később a hosszházat meghosszabbították, így már összeért a toronnyal.

Az építéstörténet itt be is fejeződött. A XVI. században a templom a református egyház kezelésébe került, ők a belső teret átrendezték, az épület egészéhez viszont nem nyúltak. A szentély ma is áll, de elvesztette a jelentőségét, a berendezését is hiába keressük ma már. 

Interieur, overzicht vanaf orgelbalkon - Kloetinge - 20429412 - RCE

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / CC BY-SA

Az épület állaga az évszázadok folyamán leromlott, ezért az 1970-es években alaposan fel kellett újítani. Ma is református templomként működik. 

kloetinge_uebersicht.jpg

Címkék: holland gótika