A nijmegeni Szent István templom

Amikor két évvel ezelőtt először felmerült bennem ennek a blognak az ötlete, egy barátom azzal biztatott, hogy, ha hosszú szövegeket nem is, de a képeket biztosan sokan szívesen megnéznék. Azóta számtalan helyen rájöttem már arra, hogy ez nagyon jól hangzik, de a fényképezés nem is olyan egyszerű.

nimwegen_stevenskerk_1.jpg

Különösen igaz ez, ha egy város közepére épül egy szép nagy templom, amit aztán jól körbeépítenek. Kiváló példa erre a Nijmegenben a XIII. század közepén, Szent István első vértanú tiszteletére emelt bazilika.

nimwegen_stevenskerk_2.jpg

Ezt aztán a következő évszázadokban, 1475-ig bezárólag, több lépésben gótikussá bővítették ill. alakították át.

És mi látszik ebből a fényképeken? Szinte semmi.

nimwegen_stevenskerk_3.jpg

Mert nem kicsi ez az épület, viszont nem feltétlenül lehet messzire elmenni, és onnét fényképezni, merthogy eléggé körbeépítették. Igen, ez itt jobb oldalon a templom, egy befalazott gótikus ablakkal. Na, ennyi pozitívuma van a beépítettségnek: ez messziről nem látszott volna.

nimwegen_stevenskerk_4.jpg

Ha nem lenne ez a magas torony (ami egyébként a XVII. század elején épült), nem is feltétlenül vennénk észre a templomot. Pedig érdemes lenne.

nimwegen_stevenskerk_5.jpg

Erre utal a belső tér is, a gótika legérettebb korszakából.

Végezetül pedig álljon itt egy kép egy olyan fotóstól, akinek több esze volt, mint nekem, és átment a Rajna túlpartjára. Onnét végülis tényleg egész jól látszik.

DSC_0446

Címkék: holland gótika