Középkori építészeti emlékek a rajnai régióból

Középkor a Rajna mentén

A kölni Nagy Szent Márton templom

 

A római időkben Köln mellett volt a Rajnának egy mellékága, ami egy szigetet képezett a város és a folyó közt. Ezen a szigeten inkább katonai épületek álltak, majd a második század közepén épült a Rajna partjára három nagy raktárépület, kettő a folyóra merőleges, egy azzal párhuzamos falakkal. 

Ebből az egyik csarnokot, legalábbis részben, használhatta fel egy bencés apátság. Az apátság alapítása teljesen a ködbe vész. Az biztos, hogy a X. század közepén már létezett, a történészek általában a VIII - IX. századokra helyezik az alapítást. Az apátságot a frankok védőszentjéről, Tours-i Szent Mártonról nevezték el. 

koeln_martin_west1.jpg

Tovább olvasom

A bonni Szent György kápolna

Ramersdorf a Rajna mellett fekszik, néhány kilométerrel Bonn felett, az átellenes parton (a XX. században Ramersdorfot is Bonnhoz csatolták, de Bonn eredetileg csak a Rajna bal partján feküdt). Itt létesítettt a Német Lovagrend egy, a folyó fölé magasodó dombon egy kolostort a 1230-ban. Ekkor épült itt egy kápolna is a rend tagjai számára, amelyet Szent György tiszteletére szenteltek.

bonn_georg_fenster.jpg

Tovább olvasom