A geisenheimi Szent Kereszt templom

Geisenheim a Rajna jobb partján található, valamivel Wiesbaden alatt, a Rheingau nevű régióban. A Rajna itt nagyjából keletről nyugatra folyik, ami amúgy nem jellemző erre a folyóra. 

geisenheim_turm.jpg

A település már a korai középkortól lakott volt, a frank korban megtelepedtek itt már bortermelők. Első írásos említése a nyolcadik századból való. A román korban már épült itt egy templom, több száz évig állhatott a városban. A kései gótikus korban, a XVI. században, úgy döntöttek, lebontják, és gótikus formában építik újjá. 

geisenheim_fassade.jpg

A templom hossztengelye a Rajnával párhuzamos, így a kelet-nyugati tájolástól kicsit eltér, a nyugati homlokzat nyugat-délnyugat felé néz. Ezt a nyugati homlokzatot, a tornyokkal együtt, az átépítéskor meghagyták, a főhajó azonban teljesen a gótikának megfelelően épült fel. Felismerhetjük a nagy, csúcsíves ablakokat, a külső támpilléreket. 

geisenheim_sued.jpg

Egy fokkal kevésbé merészen építkeztek, mint akár évszázadokkal korábban a nagy gótikus székesegyházaknál. Talán a belső tér árkádos kialakítására tekintettel? 

geisenheim_innenraum.jpg

A belső tér látványosan, minden elemében gótikus, minden szerkezet csúcsíves, a mennyezet pedig már csillagmintás bordázatot mutat. 

geisenheim_chor.jpg

Már a belső képen is felismerhető, hogy a szentélynél sokkal nagyobb felületet kaptak az ablakok, a támpillérek közti falfelületet szinte teljes egészében kitöltik. 

A templomhoz a felépítése után évszázadokig nem nyúltak, mígnem a XIX. századra a még a román korból származó tornyok állaga erősen leromlott. Ezért az 1830-as években azokat lebontották, és új, neogót tornyokat építettek a helyükre. 

geisenheim_dach.jpg

Ezután az épületen már csak állagjavító munkákat végeztek. Ez a környék legnagyobb temploma, a helyiek rheingaui dómnak is nevezik, de nem volt püspöki székhely soha. Ma katolikus plébániatemplom.