A niederwerthi Szent György templom

Niederwerth egy sziget a Rajnán közvetlenül Koblenz alatt. Ma a folyó jobb partjáról egy kis hídon juthatunk a szigetre, előtte, évszázadokon át, ez csak hajókkal volt lehetséges. Az első ismert feljegyzések itteni egyházi intézményekről a XIII. századból valóak.

niederwerth_west.jpg

Azt tudjuk, hogy 1428-ban az illetékes trieri püspök összeveszett az addig itt élő egyházi közösséggel, mire azok átköltöztek a Rajna jobb oldalára, a felszabaduló épületeket pedig a püspök a zwollei ágostonos szerzeteseknek kínálta fel, akik be is költöztek. 

Ők építették fel, egyből a Rajna partjára, a templomot. A felszentelés éve 1474. 

niederwerth_sued.jpg

Háromszáz évvel járunk az első franciaországi gótikus templomok építése után, és a kölni dóm is már kétszáz éve épül, de mintha az itteniek még nem igazán ismerték volna fel a gótika lehetőségeit. A templomot alapvetően a fal tartja, csak a sarkok vannak kívülről megtámasztva, ahogy ez a fenti képeken látszik is. Emiatt az ablakfelületekkel is takarékosabban kellett bánni, hogy egyben maradjon az épület.

niederwerth_chor.jpg

Ez alól kivétel a szentély, ahol bátrabban építkeztek: látjuk a keskeny ablakközöket, és az ottan külső támpilléreket. De azért itt sem fedi le az ablak a pillérek közti felületet, a piros szín még jól ki is emeli számunkra a vastag ablakkereteket.

niederwerth_innenraum.jpg

A belső tér viszont vitathatatlanul gótikus, minden elemében. Felismerhetjük a bordázott mennyezetet, a csúcsíves kialakítást mindenütt.

niederwerth_friedhof.jpg

A templom a napóleoni hódítás idején községi tulajdonba került, majd a második világháború után az önkormányzat visszaadta a katolikus egyháznak, ma az egyházközség kezelésében áll. Miután újra katolikus tulajdonba került, a szinte teljes egészében az eredeti kiépítésnek megfelelő épületet alaposan fel is újították, így ma szép állapotban fogadja a látogatókat. 

Címkék: német gótika