A werdeni Szent Ludger templom

 

Ludger utrechti nemesi családból származott, a nyolcadik század közepén született. A hagyomány szerint Kölnben szentelték pappá 777. július 7-én (a csupa 7-esből álló dátum szimbolikusnak tűnik). Ezután a mai Németország nyugati részén folytatott missziós tevékenységet, amelynek során valamikor a századforduló környékén a Ruhr-menti Werdenben is alapított egy apátságot. 

Az apátsághoz persze egy templom is épült, ide temették el Ludgert 809-ben bekövetkezett halála után. 

werden_ludger_vierung.jpg

A IX. században az akkori apát épített egy új, nagyobb templomot, ebből ma már csak a kripta maradt meg. 

Közvetlenül ettől nyugatra épült a X. század közepén egy kisebb Mária-templom. Ez központosított kialakítású volt, azaz középen pült egy tornya, és attól mind a négy irányban egyforma méretű volt. 

werden_ludger_marienkirche.jpg

Ebből ma is áll a torony, valamint az északi és a déli oldalfal (a képen a torony vonalába eső oldalfalak). Eredetileg a másik két irányba is nagyjából így nézett ki. 

werden_ludger_emporen.jpg

A XIII. században ezt a két templomot teljesen átépítették, úgy, hogy egyetlen épület lett belőlük. Egy háromhajós bazilikát emeltek, kereszthajóval, a mellékhajók belső kialakítása galériás. A templomépületen az érett román stílus jellegzetességeit figyelhetjük meg. A négyezet (a fő- és a kereszthajó találkozása) fölé egy, a korszakra jellemző nyolcszögletű torony is épült. Így a templomnak két tornya lett, a Mária-templom régi középső tornya, és a késő román kori négyezeti torony. 

werden_ludger_chor.jpg

1256-ban az éppen elkészült, vagy talán még teljesen be sem fejezett templom egy tűzeset során jelentősebb károkat szenvedett. A tűz utáni helyreállítás során már gótikus stílusjegyeket alkalmaztak: ekkor készült a legelső kép jobb oldalán is látható nagy gótikus ablak a főhajó nyugati végén, az újjáépített mennyezetet pedig bordákkal alakították ki. Az árkádok is ekkor kapták enyhén csúcsíves kialakításukat.

werden_ludger_gewoelbe.jpg

A XVIII. században az akkor éppen anyagilag elég jól álló apátság komolyabb átalakításokat hajtott végre a templomépületen. A fő falakhoz nem nyúltak, viszont a Mária-templom (és ezáltal a román kori templom) nyugati végében álló, a kölni Szent Pantaleon templomhoz hasonló Westwerk egy részét lebontották - a középső nagy torony megmaradt. A belső kialakítást teljesen barokkosították, akárcsak a Mária-templom tornyát. 

werden_ludger_barock.jpg

A XIX. századi felújítás során ezeket a barokkizáló elemeket eltávolították. A templomépületen azóta jelentősebb átalakítás nem történt, jelenleg az időközben Essenhez csatolt Werden plébániatemploma.