A Korbisch-ház

A középkorban, a maival összehasonlíthatatln utazási és kommunikációs lehetőségek mellett, gyakori volt, hogy egy-egy püspök helyetteseket helyezett el a székhelyétől távolabbi városokba, hogy ott őt képviseljék, és a napi ügyeket intézzék.

karden_korbisch_nord.jpg

A trieri egyházmegyében (amelynek feje egy időben választófejedelem is volt, azaz fontos politikai pozíciót is betöltött), több más püspökséghez hasonóan, ezeket a kiküdött helyetteseket karpüspöknek ("kar" nem mint testrész, hanem mint pl. énekkar, stb.) nevezték, bár nem voltak püspökök. 

Kardenben az ottani karpüspök lakóházát nem túl fantáziadúsan karpüspöki, németül Chorbischof (régies helyesírással Korbischof) háznak nevezték. Aztán később elfelejtették, mit is jelent ez a szó és honnét származik, úgyhogy lerövidült Korbisch-házra. 

karden_korbisch_sued.jpg

Az első épület itt valamikor a tizedik század elején épült, részben annak alapjait felhasználva építettek román stílusban egy újat a XIII. század első éveiben. A pontos építési dátum nem ismert, tudományos kormeghatározással, a felhasznált fa elemek vizsgálatával, 1208-ra datálják a ház építését. Az évszám nem biztos, hogy teljesen precíz, de az épület kb. ebből az időből való. Egy kb. 7×14 méter alapterületű, egyszerű, sátortetős építményről van szó. A folyó felőli oldalán a földszint ma már nem látszik, mert közvetlenül eléje építették a vasutat, jó hét és fél évszázaddal később. A fenti képen a Korbisch-ház emelete és teteje látható a vasút mögött, a háttérben a város temploma. 

karden_korbisch_west.jpg

Az épületet ma a torony látványa uralja, főleg, mivel a másik oldal a vasút miatt nem közelíthető meg. 

Az évszázadok alatt az egyszerű lakóház sorsát nemigen dokumentálták, amit meg mégis, az elveszett. Nem tudjuk, mikor került át egyháziból magántulajdonba. Az viszont biztos, hogy több száz éve magánkézben van, és lakóházként használják, mind a mai napig. Ezzel feltehetőleg ez Németország leghosszabb ideje magánkézben lévő lakóingatlana. 

A román korban természetesen nem csak templomokat építettek, ám az egyéb célú épületekkel az utókor általában kevésbé volt kíméletes. Száz-kétszáz éves korukban lebontották őket, mások egy-egy háborúban pusztultak el, és - ellentétben a templomokkal - senki nem érezte fontosnak újjáépítésüket. Ráadásul Rajna-Pfalz tartományban, ahol Karden is található, csak a huszadik század folyamán jó harminc román kori épület semmisült meg - az 1900-ban még álló nem egyházi román stílusú épületek fele. Hogy a Korbisch-ház miért élt túl kilencszáz évet? Talán csak szerencséje volt.

karden_korbisch_schrift.jpg

Címkék: német román