A Sélestat-i plébániatemplom

Sélestat, németül Schlettstadt, Elzászban fekszik, körülbelül tíz kilométerre a Rajnától. Történetéről a város másik temploma kapcsán már írtam, itt most elég annyi, hogy a XI-XII. századokban a Német-Római Birodalomhoz tartozott. 

selestat_west.jpg

Első temploma egy ma már nem teljesen megfejthető hatalmi konfliktus nyomán a XI. század végén épült. Ennek alapjait felhasználták egy jóval nagyobb bazilika építéséhez 1170-80 közt. Mint Elzászban általában, itt is a Vogézekből ide szállított rózsaszínű köveket használtak a templom építéséhez.

Azt biztosan kijelenthetjük, hogy a XII. századi templom alapjai azonosak voltak a ma láthatóval. A felépítmény kapcsán kicsit több a bizonytalanság, mivel a középkorból még értékelhető rajz vagy festmény sem maradt fenn a templomról. Háromhajós bazilika, egy kereszthajóval, a megszokott kelet-nyugati tájolással. A fő- és a kereszthajó találkoása fölé egy impozáns tornyot is emeltek. A nyugati homlokzat két tornya eredetileg alighanem alacsonyabb volt, mint amit most látunk. 

selestat_basilika.jpg 

A belső tér alapvetően román jellegű, de megfgyelhetünk korai gótikus jellegzetességeket is: a fő- és mellékhajó közti oszlopsor ívei enyhén csúcsosak, a boltozaton pedig már megjelennek a bordák. Ezek viselik a mennyezet súlyát, ezáltal a mennyezet könnyebbre építhető, és a korábbinál nagyobb méretekben is épülhet kőboltozat.

selestat_innenraum.jpg

Alig ötven évvel később kezdte el két sarokkal arrébb a városi polgárság felépíteni a saját teplomát, immár gótikus stílusban

A XVII. században az is felmerült, hogy emezt, mivel a gótikus Szent György templom már elkészült, a városnak két templomra nem volt szüksége, és a hatalmi viszonyok is sokat változtak négyszáz év alatt, le is bontanák. Ekkor közbelépett a jezsuita rend, beköltöztek Sélestat-ba, és átvették az épületet is.

Schlettstadt. S. Fides. Ansicht

Bibliothèque nationale de France

Alaposan át is alakították: a mellékhajók fölé egy második szintet emeltek, így egy magasságba hozva őket a főhajóval, és a bal oldali tornyot is jelentősen megmagasították. 

Végül a jezsuiták kivonulása után az 1890-es években immár a francia állam a templomot restauráltatta. Ez nem csak az évszázadok alatt leromlott állag megerősítését jelentette, de az eredeti állapot visszaállítását is. Vagy legalábbis azét, amit eredeti állapotnak gondoltak. 

selestat_portal.jpg

Mivel ezt követően az épületen komolyabb átalakítást már nem végeztek, ma lényegében a XIX. század végi restauráció eredményét láthatjuk. A templom ismét a román stílus jellegzetességeit mutatja. A mellékhajók emeleteit lebontották, így az épület visszanyerte bazilika formáját. A jezsuiták által emelt szintet a bal oldali torony tetejéről eltávolították, a jobb oldalit viszont kissé megemelték (vesd össze a mai állapotot a barokk kort mutató fenti rajzzal). Új, rajnai jellegű toronysisakokat is építettek. Ez biztosan nem felel meg az eredeti állapotnak. 

selestat_chor.jpg

A templom része az Elzász román kori építészeti emlékeit összegyűjtő ún. "román út"-nak (route romane), itt is megtaláljuk a megszokott háromnyelvű információs táblát.

selestat_info.jpg