A kranenburgi Péter-Pál templom

Kranenburg (a XX század elejéig használatos írásmóddal Cranenburg) a Rajna alsó folyása mentén található, mintegy két kilométerre a folyótól, közvetlenül a holland határnál. A várost a XIII. században alapították, első temploma is ekkor épült. 

kranenburg_turm.jpg

1308-ban kezdtek egy állítólag csodatévő feszülethez zarándokolni a hívek, a század második felére Kranenburg jelentős zarándokhellyé vált, aminek következtében a helyi egyházközség jómódúvá vált. 

El is határozták egy új, a zarándoklatokhoz méltó templom építését, a munkálatok 1409-ben kezdődtek meg, és, ahogy ilyen templomoknál többször láttuk, máig nem fejeződtek be. 

kranenburg_tor.jpg

Az építés vezetésével Gisbert Schairt helyi építőmestert bízták meg, aki egy csodás gótikus templom felépítését tűzte ki célul, és igyekezett maximálisan kihasználni a téglából való építkezés lehetőségeit. 

kranenburg_seite.jpg

A kranenburgi templom ablakfelületei nagyobbak, az egész épület jóval légiesebb, mint amit más, szintén téglából épített gótikus templomoknál megszokhattunk, sokkal közelebb áll a délebbre, kőből épített mintákhoz.

kranenburg_innenraum.jpg

A háromhajós épületben a mellékhajók csaknem ugyanolyan magasak, mint a főhajó, a melléhajók tetőszerkezete teljesen el is fedi a főhajónak a mellékhajók fölé magasodó oldalfalait. Ezért az épület sem kívülről sem belülről nem látszik igazán bazilikának.

A belső tér az érett gótika minden jellegzetességét felmutatja. 

kranenburg_hauptschiff.jpg

Az építészt még a templom építése alatt megbízták a nijmegeni Szent István templom felépítésével is. Az említett város már Hollandiában van, de a távolság akár gyalog is két-három óra alatt leküzdhető. Amikor pedig a kranenburgi templomot használatba vették, ide költözött a szomszédos Zyfflichből az apátság, így a zarándok-templom egyben apátsági templommá is vált. 

A XV. század közepén a zarándoklatok, és ezzel az egyházi bevételek, visszaestek, így a templom építését is leállították, mivel az nem volt tovább finanszírozható. De így is egy jól használható épületet láthatunk, további, tervezett bővítések hiányoznak, ill. a torony állt évszázadokon át befejezetlenül, mire a XIX. század végén raktak rá egy toronysisakot. 

A kranenburgi templom nem épült annyira körbe, mint a már említett nijmegeni, de a szentély felőli részét így is lakóépületek, míg a nyugati végét fák veszik körbe, így kívülről az épület leginkább csak közelről tekinthető meg. A gótikus korban sosem a külsőt, hanem a belső teret, ahol az istentisztelet folyt, tekintették fontosabbnak, azt pedig akár ma is jól megcsodálhatja az ide vetődő érdeklődő - már, ha a fák közt megtalálja a templomépületet.