A hölleni Szent Katalin kápolna

A hambachi erdőterület északi oldalán egy sor kis falu fekszik egymás mellett, szinte mindegyikükben találunk egy román vagy gótikus templomot, rendszerint a falu igényeire méretezve. A falu neve is az erdőből ered: a Höllen (a középkori változatban Hellen) eredetileg az erdő sűrű, sötét mélyét jelenti - ebből ered a keresztény vallásban haználatos, Pokol jelentésű, Hölle szó. Így ma, aki ebbe a faluba látogat, garantáltan a pokolra, de legalábbis a Pokolba jut.

hoellen_kirche.jpg

Bár a pokolt azért általában nem úgy képzeljük el, hogy a közepén ott áll egy gótikus templom - márpedig Höllenben pont ez a helyzet. Szent Katalin tiszteletére már korábban is állt itt egy kápolna, amiről sejthetjük, mekkora lehetett, ha a falu növekvő igényei miatt 1500 körül épült ez, ami máig itt áll. 

hoellen_chor.jpg

A stílus jól felismerhetően gótikus: a csúcsíves ablakok és a támpillérek ezt egyértelműen meghatározzák, bár ezekben a méretekben, egy ilyen könnyűsúlyú tetővel, kérdéses, hogy a támpillérekre valóban szükség volt-e, vagy az épület megállna azok nélkül is. 

Egy biztos, jelenlegi formájában mintegy ötszáz éve itt áll. Ill. nem is pontosan ebben a formában, mert eredetileg tornya nem volt, ezt a barokk tornyocskát csak a tető esedékes felújítása során, 1773-ban kapta, a kis előcsarnokot pedig annál is néhány évtizeddel később. 

A kápolna jelenleg is a katolikus egyház gondozásában áll.

hoellen_platz.jpg

Címkék: német gótika