A zyfflichi Szent Márton templom

Zyfflich a Rajna alsó folyása közelében található, ma mintegy ötszáz lakosa van, a történelemben korábban sem volt több. A falut uraló gróf néhány évvel az előző ezredforduló után alapított egy apátságot. Egy templomot is emeltetett a részükre, amelyet, a korban elterjedt módon, Szent Márton tiszteletére szenteltek.

zyfflich_nordseite.jpg

A templom pontos építési ideje nem ismert. A település 2017-ben ünnepelte az templom ezeréves fennállását, ami vagy stimmel, vagy nem, de mindenesetre az biztos, hogy valamikor a XI. század elején épült. Az épület központi magja máig az eredeti templomból való, ezért a zyfflichi templom az Ottó-császárok korának egyik meghatározó építészeti emléke. Eredetileg egy háromhajós bazilika volt, az építéskor torony nélkül. 

zyfflich_chor.jpg

A XIV. században a szentélyt átépítették gótikusra. 

zyfflich_innenraum.jpg

1436-ban az apátságot a közeli Kranenburg városába költöztették át (annyira közeli, hogy Zyfflich ma hivatalosan Kranenburg városrésze). Ekkor a templom a falué lett, és két jelentős átalakítást is végrehajtottak rajta,

zyfflich_turm.jpg

Előszöris kapott a nyugati végére egy harangtornyot, ami az apátsági templomokról gyakran hiányzott, egy plébániatemplomban viszont elengedhetetlen tartozék. A két mellékhajót viszont lebontották, mivel a falunak nem volt szüksége ekkora templomra, a fő- és mellékhajókat elválasztó oszlopsorokat befalazták ez lett az épület új külső fala.

3752546_web.jpg

Fotó: lokalkompass.de

Az épület a második világháborúban jelentős károkat szenvedett. Az ottói korból származó főbb falak megmaradtak, a boltozat és a tető megsemmisült, akárcsak a szentély hátsó fala. A torony is ledőlt.

3752548_web.jpg

Fotó: lokalkompass.de

1950-tól kezdték meg a helyreállítást, de előtte régészeti vizsgálatokat végeztek. A terv, sok más, a háborúban megrongálódott templomhoz hasonlóan itt is az volt, hogy nem a közvetlenül a második világháborút megelőző, hanem az eredeti állapotot állítsák helyre. Ezért nem csak a tornyot építették vissza (ami mondjuk pont nem felel meg az eredeti állapotnak, ugye), hanem a két mellékhajót is, és az oszlopsorokat is ismét kibontották (ld. a fenti képet a belső térről). 

zyfflich_tuer.jpg

Az újjáépített templomot 1961-ben szentelték újjá, azóta a helyi katolikus egyház használja.