A hochelteni apátság

Elten a Rajna alsó folyása mentén található, körülbelül egy kilométerre a folyótól, és ötször ilyen messze a legközelebbi várostól Emmerichtől. A település első okirati említése a IX. századból való, A településen két templom volt: egy a faluban, egy pedig a falu fölé magasodó hegyen, amit Hocheltennek is neveznek. Ez utóbbi egy női apátsághoz tartozott. 

hochelten_turm.jpg

Hocheltenben a IX. században már biztosan állt egy templom, amit többször kibővítettek és átalakítottak. A X. század végén épült egy korai román stílusú templom, aminek a helyére 1100-tól egy új, érett román stílusút építettek. Ez, a korszaknak megfelelően, egy nyugati tájolású, háromhajós bazilika volt, kereszthajóval, egyszerű keresztboltozattal. A Rajna-vidéken ez volt az első templom, ami már nem klasszikus Westwerkkel, hanem harangtoronnyal épült, de csak egy tornya van, középen. Később ez a megoldás általánossá vált. Ma is túlnyomórészt a XII. század elején megépített tornyot láthatjuk, ahogy a főhajó és az északi (a képen a bal oldali) mellékhajó is ebből a korszakból származik.

hochelten_langhaus.jpg

Eredetileg ez egy elég impozáns, mintgy 65 méter hosszú épület volt. Az építőmesterek nem tartozhattak a szakma krémhjéhez, a templomot ugyanis a XII-XIV. századok folyamán sokszor kellett javítani a feljegyzések szerint. A XVI. század végén a spanyol-holland háborúban az épület súlyos károkat szenvedett, a szentély felőli része teljesen megsemmisült. Sokáig romosan használták.

hochelten_chor.jpg

Csak majd' kilencven évvel később, 1671-től álltak neki a templom rendbetételének. Ekkor Elten helyzete már nem volt olyan fényes, mint az építéskor, az eleve ilyen soká megkezdett felújítás is leginkább a sérült részek teljes lebontásából állt: a déli (szemből nézve jobb oldali) mellékhajót teljesen lebontották, akárcsak a kereszthajó és a régi szentély maradványait. A templom így nagyjából fele olyan hosszú, mint eredetileg volt. 

hochelten_seite_nord.jpg

Az új szentélyt gótikus stílusban építették fel. Ehhez a lebontott részekből kinyert köveket használtak fel. Ráadásul, ellentétben sok más templommal, amik utólag kaptak gótikus szentélyt, itt a szentély nemhogy nem magasabb, de még alacsonyabb is a főhajónál. Alighanem ennyire tellett. A templom ebben az állapotban állt a második világháborúig. 

Spyck elten

By Vincent de Groot - http://www.videgro.net [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons

Elten a modern korban Poroszországhoz, majd a Német Birodalomhoz tartozott, a falu azonban beékelődik Hollandiába, három oldalról is Hollandia határolja a települést. Ez, valamint az a tény, hogy a Rajna fölé magasodó hegy stratégiai pontként is értékelhető, fokozta Hochelten jelentőségét a térség háborúiban. Az újkori pusztítás után a II. világháborúban súlyos károk érték a templomot. 

Exterieur vanuit het noord-westen - Hoog Elten - 20318274 - RCE

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia Commons

A torony csodával határos módon állva maradt, de a tető teljesen eltűnt, a boltozattal együtt. A helyi lakosság egy holland cég segítségével a tornyot ideiglenesen megerősítette (ennek dokumentációjából származik a fenti kép), de az épület teljes helyreállítására csak a hatvanas években került sor. 

hochelten_seite_sued.jpg

A felújítás során visszaépítették a még 1585-ben megrongálódott, és az 1670-es években lebontott déli mellékhajót is. Érdekes módon az újjáépítés során gótikus kiépítést választottak (ld. a csúcsíveket). 

A történelem viharai erősen megviselték a hochelteni apátságot, már a román kori kiépítés is valószínűleg az ötödik templom volt itt, aminek egyes részeit a XVI., más részeit a XX. század háborúi pusztítottak el. A többször is helyreállított, de részben ma is a XII. századi kiépítésnek megfelelő épület ma a helyi katolikus egyházközség plébániatemploma.