A wörrstadti Szent Lőrinc templom

Wörrstadt városa a Rajna középső folyásának közelében, Mainztól mindegy húsz kilométerre fekszik. A város a VIII., században már biztosan lakott volt, a kutatások alapján azonban ennél sokkal előbb, már a római időkben is létezett a település. 

woerrsadt_turm.jpg

Templomát Szent Lőrinc tiszteletére szentelték. ami a római korig visszanyúló történetre utal. Lőrinc (Laurentius) ugyanis római vértanú volt, és a német nép körében nem terjedt el a tisztelete. A templom nem kelet-nyugati tájolású, ebből is arra következtethetünk, hogy alapjait még a román kor előtt rakták le. A még meglévő legkorábbi falak viszont valószínűleg a XII. században épültek, a klasszikus román stílusban. 

woerrsadt_nordseite.jpg

1152-ben készült el a templom harangja, ez azért érdekes, mert erről írásos emlék is fennmaradt, az a templom legrégebbi ismert írásos említése. 

A XIV. század végén valamikor a templomépületet jelentős tűzkár érte. A helyreállítás során ki is bővítették, az eredetileg egyterű templomot háromhajóssá alakították át. 

woerrsadt_dreischiffen.jpg

A bővítés során gótikus elemeket alkalmaztak. Mindazonáltal, a vidéki gótikus templomok nagy részéhez hasonlóan, a nagy katedrálisokból ismert, csupaüveg, légies kialakítást hiába keressük, a helyi építőmestereknek ehhez valószínűleg hiányzott a szakértelmük - pedig egyébként ilyen kis méretben még könnyebb lett volna a gótikus szerkezet megépítése. Nem alkalmazták viszont az érett gótika idején már teljesen eltűnt bazilika-stílust. Mint láthatjuk, bár a mellékhajók alacsonyabbak, mint a főhajó, a tető végig egy síkban marad, nem törik meg. 

woerrsadt_suedseite.jpg

Még a ma látható, a gótikus bővítés során megépült külső falak is nagyrészt kőből készültek, viszonylag kis ablakfelületekkel. Ez, valamint a mennyezet alacsony súlya miatt külső támoszlopokra nem volt szükség, a falak így is elbírták az épület terhét. 

A torony egy villámcsapás következtében nagyrészt leégett, és utána csak részben építeték fel újra, ma a kőből épült rész alig magasabb, mint a főhajó. 

A templom a XVIII. század óta az evangélikus egyház kezelésében áll, és ma is evangélikus templomként működik.