A wormsi Mária-templom

A száli majd a Stauf-császárok uralma alatt, a XI - XIII. században a Rajna mentén fekvő Worms városa a legfontosabb és leghatalmasabb német városok közé emelkedett. Építészeti oldalról ennek legfontosabb emléke a császári dómok közé tartozó székesegyház, de több más templom is épült ebben a korszakban, amelyek máig fennmaradtak. 

worms_liebfrauen_wein.jpg

A fejlődés folyamán a város kinőtte a régi városfalakat, ezért a virágzó középkorban kiterjesztette a területét. De a régi és az új városfal közötti terület nem épült be azonnal, sőt, egyes részei azóta sem. 1173-ban épült ide az első Mária-templom, minden bizonnyal egy kisebb, román stílusú épület.

1267-ben búcsúcédulák bevételeiből megkezdték egy gótikus templom építését. Ez azonban igazából nem tetszett az egyháznak, ezért alig ötven évvel később egy teljesen új templom építésébe fogtak. 

worms_liebfrauen_sued.jpg

Ez az építkezés nagyjából a XIV. század végéig tartott, egy nagyobb, jól felismerhetően gótikus stílusú épület készült el. Az épület egy háromhajós bazilika, láthatóak a külső támoszlopok, a nagy oldalsó ablakok. 

worms_liebfrauen_chor.jpg

Különösen a szentély mutat feltűnő gótikus jellegzetességeket. A tornyok elkészítésével 1465-re zárult le az építkezés. 

A harmincéves háború, majd az azt követő pfalzi örökösödési háború során a templom jelentős károkat szenvedett, főleg a tornyok és a főhajó teteje sérültek meg. A boltozatot a XVII. század végén teljesen újjá kellett építeni, mindazonáltal ennek során megtartották a gótikus formákat.

worms_liebfrauen_gewoelbe.jpg

A francia megszállás során feloszlatták a templomot fenntartó szerzetesrendet, és azután az épület évtizedeken át gazdátlanul állt. Végül az 1860-as években állt neki a katolikus egyház a felújításának. Ennek során az épület belsejében új statikai megoldásokat is alkalmaztak. Erre azért volt szükség, mert, mint a fenti képeken is látszik, hiányoznak a külső támpillérek, azaz a boltozat úgy nehezedik a főhajó külső falaira, hogy annak kívülről semmi nem tart ellen, így pedig bizonytalan volt, hogy a falak meddig bírják a terhelést. Ezt a felújítás során megoldották új teherviselő elemek beépítésével és a mennyezet átalakításával.

Végül 1868-ban újra felszentelték a templomot, és azóta is a katolikus egyház használja. 

worms_liebfrauen_west.jpg

Címkék: német worms gótika