A nideggeni Szent János templom

Nideggen az Eifel-hegység alatt található, a Rur folyó mentén. A vár és a mellette álló templom a XII. század utolsó éveiben épültek. A kornak megfelelően az érett román stílus gyakorlatilag minden jellemzőjét megtaláljuk. 

nideggen_nw.jpg

Ha valakinek tanítani akarjuk, hogy néz ki egy háromhajós román bazilika, a nideggeni, Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt, templom tökéletes minta lehet. 

nideggen_sw.jpg

A templom építéséhez ugyanazt a vörös homokkövet használták, amiből a vár is épült. A torony a harmincéves háború során megsérült, de újjáépítették. 

nideggen_innenraum.jpg

A belső térben is a román stílus jellemzőit figyelhetjük meg. Felül egyszerű sík famennyezet, oldalt boltívek tartják a szerkezetet, és a szentélybe is egy boltíves átjáró vezet. A képen megfigyelhetjük azt is, hogy a templom a szükségesnél sokkal magasabb, akárcsak a legtöbb kortársa. A mellékhajók itt is galériás kialakításúak. 

nideggen_chor.jpg

A szentély, a megszokott módon, alacsonyabb, mint a főhajó, a végén pedig megtalálhatjuk a szokásos félköríves lezárású apszist is. 

Az épületen az évszázadok során több kisebb-nagyobb felújítást végrehajtottak, ezért ma vannak olyan elemei, amelyek jóval fiatalabbak, mint az épület keletkezési ideje. Mindazonáltal ezek a felújítások az építészeti kialakítást nem változtatták meg egyáltalán, így lényegében ma is ugyanúgy néz ki a templom, mint az építéskor, nyolcszáz évvel ezelőtt. 

nideggen_west.jpg

Címkék: német román