Az arnhemi nagytemplom

Az arnhemi polgárság felemelkedésének egyik lépcsőfoka volt, amikor a XV. század közepén egy új, "saját" templom építéséről döntöttek, ami a polgároké lehet, és nem az egyházé. Mai szemmel talán már a gondolat is nehezen érthető, a kései középkor társadalmában viszont logikus lépés volt. 

arnhem_grote_markt.jpg

A kornak megfelelően érett gótikus stílusban kezdődött meg az építkezés 1452-ben. A derék arnhemi polgárok viszont kicsit elmérték a saját lehetőségeiket, a piactér szélére épített templom ugyanis jó száz év alatt készült el. 

arnhem_grote_decke.jpg

Az épület egy háromhajós bazilika, kereszthajóval. Megfigyelhetjük rajta a gótika összes stílusjegyét. A hatalmas üvegablakok közül a kereszthajó végein lévők a leglátványosabbak (ld. az első kép közepén), láthatjuk a csúcsíves szerkezeteket, a külső támoszlopokat, sőt, támpilléreket is. A belső térben is felkelthetik figyelmünket a csúcsíves átjárók, valamint az érett gótika jellemzőjeként már nem is egyszerű X-alakú, hanem csillagmintás bordázat a mennyezeten. 

arnhem_grote_chor.jpg

Nem sokkal később ténylegesen is elszakadtak a katolikus egyháztól. Az 1570-es években Arnhembe is megérkezett a reformáció. A Rómával szembeforduló teológiai irányzat itt főként a templomok megtisztításában öltött testet: az eredetileg Szent Özsébről elnevezett, de a gyakorlatban inkább csak Nagy (Grote Kerk) néven emlegetett templomból is eltávolították a festményeket, és minden, bálványnak minősített elemet. 

arnhem_grote_innenraum.jpg

Ennek keretében a nagytemplom is evangélikus lett, és az is maradt a XX. század végéig. 

Arnhem Eusebiuskerk 1884

Elias van Bommel [Public domain], via Wikimedia Commons

A nagytemplom ugyanazon a téren áll, amelynek túloldalán a Szent Walburga, pár lépésnyire a Rajnától. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a második világháború nagy csatáinak egyike ezt az épületet is megviselte. Az már inkább, hogy az épület kisebb sérülésekkel megúszta a háborút, csak a tornyot lőtték el 1944-ben. 

Eusebiuskerk Arnhem Fruggo2004dec

Fruggo at nl.wikipedia [CC BY 1.0 nl], via Wikimedia Commons

A tornyot a háború után egyszerűbb formában állították helyre, ma 93 méter magas. 

A hívek csökkenő számára való tekintettel A XXI. század elejétől az épületet inkább profán célkora hasznosítják. Kiállítások, kulturális rendezvények helyszínéül szolgál.

arnhem_grote_bistro.jpg

Voltam már néhány templomépületben ezen kívül is, a nagy üres belső tér nem hat már annyira idegenül, Hollandia ma már más célra használt templomépületeiben eléggé tipikus. Büfépultot viszont viszonylag kevés gótikus épületben találunk. 

arnhem_grote_rueckseite.jpg

Címkék: holland gótika