A kreuzaui Szent Heribert templom

Kreuzau hangulatos kisváros a Rajnától nyugatra, Düren közelében. A régészeti kutatások szerint már a római kor előtt is lakott volt, első keresztény temploma pedig valószínűleg a VIII. században épülhetett. Ezt váltották ki a XII. században egy egyszerű, román stílusú épülettel.

kreuzau_sued.jpg

A település eredeti neve bizonytalan, mostani nevét valószínűleg a Szent Kereszt (németül Kreuz) tiszteletére szentelt templomról kapta. 

kreuzau_chor.jpg

1300 körül a román szentélyt lebontották, és a helyére egy gótikust építettek. Ez elég divatos volt akkortájt, aztán sok templom (pl. a koblenzi Liebfrauenkirche vagy a maastrichti Szent János) úgy is maradt. 

kreuzau_langhaus.jpg

Kreuzauban továbbléptek, és néhány évtizeddel később az egész épületet lebontották, csak a torony, és természetesen a nemrégiben épített gótikus szentély maradt meg. A templomot pedig gótikus formában építették újjá, de továbbra is egyszerű épületként. Ráadásul egyszerű, amolyan vidéki gótikát alkalmaztak. Így az eredeti, román kori épületből csak a torony maradt meg.

Aki a torony legfelső szintjét gótikusnak véli, az nem téved: valamikor a XV. században építették ezt a szintet rá az eredeti toronyra. Így ma, pontosan fogalmazva, a torony alsó három szintje származik a XII. századi templomból. 

kreuzau_seitenschiff.jpg

Az 1860-as évekre az épület állaga leromlott, ráadásul nem is felelt meg a város növekvő lakosságának. Ezért alaposan felújították, majd mindkét oldalon hozzáépítettek egy-egy neogót mellékhajót. Ezek megtervezésénél viszont ügyeltek arra, hogy ne lógjanak ki a késő-középkori gótikus épület stílusából és szerkezetéből, így ma ránézésre nem is feltétlenül tudnánk megmondani, hogy a mellékhajók egy fél évezreddel fiatalabbak a templom többi részénél. 

kreuzau_back.jpg

Címkék: német gótika