A bergi Szent Kelemen templom

A "Berg" szó egyszerűen hegyet jelent. A Rajna és a Maas közti területen több kistelepülést is egyszerűen így neveztek el, alighanem valamikor, ezer évvel ezelőtt, csak úgy mondták, hogy ott, "a hegyen". Ezek egyike a Nideggentől keletre található, párszáz lelkes falu, ahol a ma bemutatandó templom áll.

berg_nord.jpg

Az első írásos feljegyzés a templomról (egészen pontosan az ott tevékenykedő papról) 1360-ból származik, azonban az építészeti jellemzők alapján biztonsággal kijelenethető, hogy a torony és a főhajó annál legalább száz évvel idősebb. Merthogy eredetileg egy nagyon egyszerű kivitelű, egyterű, román stílusú épületről van szó.

berg_nordost.jpg

A hagyományosan kelet-nyugati tájolású templomot később valamikor kibővítették, két mellékhajót építettek hozzá, ezáltal egy háromhajós bazilikát alakítva ki. Ennek az időpontja sem ismert, a gótikus elemek figyelembevételével a XV. század tűnik a legvalószínűbbnek. 

berg_chor.jpg

Persze itt, vidéken, a gótika sem ugyanazt jelentette, mint a fényes katedrálisok városaiban, a vélhetően szerényebb képességű építőmesterek inkább csak másolták a másutt látottakat, de azt már nem tudák, mitől is lehet légiesebb kialakítású a templom anélkül, hogy az első viharban összedőlne. 

berg_innenraum.jpg

A belső tér mennyezete viszont feltűnően gótikus kialakítású, szintén ebből az időből származhat. 

Bergbe ma is elég macerás eljutni, főleg, ha az ember nem ismeri ki magát a környéken. Különböző évszázadok hadseregei nem sokat nyűglődtek ezzel, ennek is köszönhető, hogy a templom állaga a XX. század második feléig csak a természetes elhasználódás és a megfelelő karbantartás hiánya miatt romlott le, de amúgy megőrizte eredeti állapotát. Az 1960-as években kapott egy alaposabb felújítást, azóta újra várja a látogatókat. 

berg_fern.jpg

Címkék: német román