Az erpeli Szent Severin templom

Erpel egy kis falu, mindig is az volt. Belső részének utcái, Fachwerk-házai igen hangulatosak, de a közel lakókon kívül senki nem ismerné a falu nevét se, ha nem pont a Rajna partján helyezkedne el, Bonn és Koblenz közt.

erpel_nordseite.jpg

Temploma valamikor a X. században épült, mintegy ötven méternyire a folyótól, a kikötő felett. Ezt a templomot a XIII. század első felében lebontották, csak a torony maradt meg belőle. 

erpel_ostseite.jpg

Ekkor épült egy háromhajós bazilika. Bár eldugott helyeken még később is épültek tisztán román stílusú templomok, a Rajna mellett már végnapjait élte a romanika, ez a templom is az úgynevezett rajnai átmeneti stílus jellegzetességeit viseli magán. Főleg a torony két felső, ekkor épült szintjén, ill. a belső térben figyelhetőek meg a gótikába hajló stílusjegyek. 

erpel_innenraum.jpg

A templomot 1751-ben jelentősen átalakították, azonban az átalakítás nyomait az 1964-es felújításkor eltüntették. A szentélyt ennek jegyében jelentős részben újjá kellett építeni. 

erpel_chor.jpg

A templom közvetlen szomszédságában található a községháza. Egy tömbben épült minden, ami fontos a faluban. 

erpel_rathaus.jpg

Kis falvak esetében nem ritka, hogy legfontosabb emlékük valami, külső szemlélő számára teljesen lényegtelen esemény. Így van ez Erpelben is: máig arra a legbüszkébbek, hogy amikor nyolcszáz évvel ezelőtt a három királyok ereklyéit Milánóból a kölni dómba szállították, a menet egy éjszakára itt szállt meg. De a falut és templomát ma nem emiatt érdemes felkeresni.

erpel_schild.jpg