A düsseli Szent Maximin templom

A Düssel egy folyócska, amely a hegyvidékről kacskaringózik le a Rajnához, és mintegy negyven kilométerrel Köln alatt ömlik a folyamba. A torkolat körül kialakult, a Düsselről elnevezett falu mára messze földön ismert város lett, azt már jóval kevesebben tudják, hogy a folyó mentén, jóval feljebb, van egy, egyszerűen Düsselnek nevezett falu is.

duessel_suedwest_1.jpg

A falu temploma az építészeti stílusjegyek alapján a XII. században épülhetett. Az első írásos emlék róla 1246-ből való. 

duessel_innenraum.jpg

Düssel eléggé félreeső hely, aminek megvolt az az előnye, hogy megkímélték a történelem nagy viharai, és hatszáz éven át lényegében semmi nem történt a templommal a midennapos használaton és karbantartáson túl. 

Aztán a XIX. század közepére megnőtt a lakosság, a hívek már nem fértek be a templomba, ezért elhatározták az épület kibővítését. 

duessel_kreuzschiff.jpg

Az eredeti háromhajós bazilikát kiegészítették egy neoromán stílusú kereszthajóval. 

1863-ban pedig az addigra erősen leromlott állagú tornyot lebontották, és a helyére egy szerkezetében az eredetihez illő, de feltűnően nem román stílusú (a román kor tornyai mind szintenkénti tagolásúak, ez pedig nem) újat építettek. 

duessel_turm.jpg

Ezután már máig nem kellett az épülethez komolyabban hozzányúlni, a plébániatemplom azóta két kisebb felújítással őrzi a XIX. században kialakított állapotot. A főhajó és a két mellékhajó középkori eredetű, ezek máig be vannak vakolva és lemeszelve, ezért egyből felismerhetőek, és elkülöníthetőek az újkori hozzátoldásoktól. 

Címkék: német román