Az orsoyi evangélikus templom

Orsoy egy közvetlenül a Rajna mentén fekvő falu. Nevének írásmódja régies helyesírást tükröz, a kiejtése kb. Orszau. Első temploma a XII. században épült.

orsoy_west.jpg

A Rajna-vidéken felváltva pusztítottak az ellenséges hadseregek, az árvíz és a jégzajlás, ha meg éppen egyik se, akkor tűz ütött ki, szóval elég sűrűn érte kár a templomépületet. 

Végül a XV. század közepén építettek egy új templomot, gótikus stílusban. Mivel nem volt a környéken templomépítésre alkalmas természetes kő, ezért téglából épült a templom. 

orsoy_chor.jpg

A szentély vége itt is sokszögletű, a román korban megszokott félkör-alaprajzzal szemben. Ezt a változtatást legfőképpen a nagy ablakok beépítése indokolta. Mivel a tégla-építkezés egy fokkal kevésbé stabil, mint a kő, ezért kisebbek az ablakok a kőtemplomoknál megszokottnál, de a fenti képen is jól látható, hogy a román stílushoz képest sokkal vékonyabbak a falak, ezért a tető alátámasztási pontjait kívülről támoszlopokkal meg kellett erősíteni. 

orsoy_sued.jpg

Mivel az épület fehérre van festve, csak akkor vesszük észre, hogy téglából épült, ha egészen közelről nézzük meg a falakat. 

A belső tér is gótikus jellegű.

EvKircheOrsoy Innenraum
By Hannibal21 (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

A padlószintet minden árvíz után megemelték, ma nagyjából másfél méterrel az eredeti szint felett van. Ez magyarázza azt is, hogy szokatlanul alacsonynak tűnik a belső tér kialakítása: eredetileg az oszlopok másfél méterrel magasabbak voltak annál, mint amilyennek most látjuk őket. 

A templom ma az evangélikus egyház egyik fontos központja, az istentiszteletek mellett kulturális programokat is rendeznek itt.