A nijmegeni Szent Miklós kápolna

Ott, ahol ma a német-holland határ húzódik, kettéágazik a Rajna. Az északi, kisebb ág Arnhem, a déli, szélesebb, Nijmegen felé fordul. A déli, ma Waalnak nevezett ág egyik kanyarulatánál már a rómaiak is letelepültek, majd Nagy Károly épített ide egy várat, ahol a feljegyzések szerint többször is eltöltötte az egész telet. A Valkhofnak nevezett vár köré épült fel később Nijmegen városa. 

Ebbe a várba építettek egy kápolnát Szent Miklós (igen, igen, a Mikulás) tiszteletére. 

Maquette van het Valkhof vanuit het noord-oosten - Nijmegen - 20167032 - RCE

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

A fenti maketten a vár jobb szélén, az egyik bástya mellett látható a kápolna. Az építés pontos ideje nem ismert, vagy III. Ottó építette az első évezred legvégén, vagy II. Konrád 1030 körül. 

nijmegen_nicolaas_west.jpg

Akik a blogot kezdettől fogva követik és/vagy alapos építészettörténeti ismeretekkel rendelkeznek, bizonyára felismerik, mennyire az aacheni várkápolnát követi az épület - még ha jóval szerényebb méretekkel és kivitelezéssel is. Még egy igen egyszerű Westwerket is találunk.

nijmegen_nicolaas_innenraum.jpg

A belső szerkezet ugyanúgy 16-szögű, mint Aachenben, és a kétszintes, árkádos kivitel is azzal azonos. Persze az egész sokkal kisebb, de ezzel együtt is az aacheninél előremutatóbb építészeti megoldásokat mutat, érdemes a második szint határozottan román stílusú belső ablakait összevetni Nagy Károly mintegy két évszázaddal korábban épült templomával. 

nijmegen_nicolaas_gewoelbe.jpg

A kupola kialakítása is jóval szerényebb, belül csupán egy egyszerű famennyezetet találunk. A felső szinten látható csúcsíves gótikus ablakok minden bizonnyal akkor épültek, amikor egy tűzvész után I. (Barbarossa) Frigyes császár 1155-ben rendbehozta az épületet. 

nijmegen_nicolaas_ost.jpg

A várat körülötte elsöpörték a történelem viharai, Szent Miklós kápolnája azonban a mai napig büszkén áll a dombon a Rajna felett. 

Címkék: holland román