Az eppinghoveni Szent János templom

Eppinghoven egy mintegy négyezer lakosú kisváros, ami az 1975-ös településreform óta Dinslaken városrésze. A város (akkortájt inkább falu) a frank korban is létezett már, templomának első írásos említése 1226-ból való. Ezt a templomot viszont a XV. században lebontották, a helyére - a kornak megfelelően - érett gótikus stílusban épült egy új, egyhajós templom. 

eppinghoven_nordseite.jpg

Mivel a közelben követ sehol nem lehet bányászni, ezért a templom téglából épült. Elég gyakori megoldás ez a Rajna alsó folyásának környékén. A téglával nem lehet olyan szabadon építkezni, mint a természetes kővel, de a gótikus jelleg így is tévesztés nélkül felismerhető az épületen.

eppinghoven_innenraum.jpg

A belső tér is egyértelműen gótikus, jól felismerhető például a bordázott csúcsíves boltozat. A templom 1450-ben készült el. 

Ezután majdnem ötszáz éven át szolgálta a híveket, míg a huszadik század elején a dinamikusan növekvő lakosság számára már túl kicsinek bizonyult (a fenti, a belső teret ábrázoló képet látva ez nem is meglepő). 

eppinghoven_westseite.jpg

Ezért az első világháború után a kibővítése mellett döntöttek, mégpedig úgy, hogy a déli falon ütöttek egy lyukat, és abba az irányba hozzáépítettek egy új termet. Ez utóbbi sokkal nagyobb, mint az eredeti templom, így a megépítése alapvetően változtatta meg az épület méretét és arányait. 

1927-ben épült meg a bővítés. Hasonló téglát használtak, mint az eredeti templom építésekor, így első ránézésre talán észre se vennénk, hogy az épület egyik fele (a fenti képen a bal oldalon, az eredeti toronnyal) ötszáz évvel idősebb, mint a másik (a fenti képen a jobb oldalon), amely még egy teljes évszázada sem áll. Csak az tűnik fel, hogy valahogy formátlan az egész. Ami persze, a történetet ismerve, nem is csoda.

eppinghoven_gorssraum.jpg

A régi templom így most lényegében a mai templom előcsarnokaként működik. Az új épületrész belülről már jobban elüt a régitől, bár a korra jellemző impresszionista építészetbe megpróbáltak gótikus jellemzőket beépíteni, több-kevesebb sikerrel. 

Az mindenesetre nagyon valószínű, hogy további átalakításokra most pár száz évig megint nem lesz szükség.