A baerli evangélikus templom

Baerl egy falu a Rajna bal partján. Első ismert említése 1234-ből való, a XX. század elején összevonták a szomszéd faluval, majd 1975-ben a Rajna túloldalán lévő Duisburghoz csatolták, azóta hivatalosan az iparváros egyik külső kerülete. 

baerl_ost.jpg

A templom az építészeti tulajdonságai alapján vélhetően valamikor a XII. század második felében épülhetett, a XIII. század közepén pedig már egészen biztosan állt. Eredetileg egy klasszikus román stílusú kis templomról volt szó, egyhajós kivitelben, a megszokott kivitelű harangtoronnyal. 

baerl_sued.jpg

Valamikor a XVI. század első felében jelentős károkat szenvedett egy tűzvész miatt, 1560-ban pedig az evangélikus egyház gondozásába került. Ők helyreállították a templomot, méghozzá olyan formában, hogy a tűzkár következtében meggyengült falakat a gótika építészeti vívmányait felhasználva erősítették meg. 

baerl_suedseite.jpg

Így, bár az eredti román építészeti forma ma is tisztán kivehető, az épület több hangsúlyos gótikus jellegzetességet is felmutat, főleg a szentély felől nézve.

A XVII. században a toronyhoz is hozzátoldottak még egy szintet, gótikus jelleggel, bár a falusi templomokra jellemző egyszerű építészeti eszközökkel. A templom ezzel elnyerte végleges formáját, amit mintegy négyszáz éve változatlanul őriz.

baerl_strasse.jpg

Címkék: német román