HTML

Középkor a Rajna mentén

Pre-román, román és gótikus építészet a rajnai régióban, ma is álló, megtekinthető épületek

Friss topikok

  • Damján: De ugye nem ez az utolsó épület a listádon? ;) (2018.03.01. 00:26) Az odendorfi régi tempom
  • Fradista Utazó: @Millerdraft: Igen, ez Hollandia. Pár kilométerre a határtól, de már a túlsó oldalon. (2017.01.27. 16:56) Sint Odiliënberg templomai
  • eMTé: @John Doe3: Viszont a blogíró nem egy egészségügyi blogot ír (és nem is mezőgazdaságit, ahogy megj... (2017.01.05. 09:48) A kölni Antal-rendi templom
  • Rich.mond: ez a kápolna gyönyörű - talán mert gyermekkoromban mindig "kálomizálódott" román-kori templomba já... (2016.11.02. 20:08) Az epfigi Szent Margit kápolna
  • Rich.mond: Felettébb komor, ugyanakkor roppant és méltóságteljes. (2015.11.10. 20:21) A maastrichti Miasszonyunk-bazilika

Az antwerpeni székesegyház

2016.05.17. 17:00 Fradista Utazó

Antwerpen központjában már a karoling korban állt egy Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna, amelynek helyére a XII. században építettek egy nagyobb, román stílusú templomot. 

Antwerpen kathedraal02

By Ad Meskens (Own work) [Copyrighted free use, CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

A virágzó kereskedőváros a XIV. század közepén úgy döntött, az alig kétszáz éves épület helyére egy új, gótikus templomot emelnek. 

Kathedraal Antwerpen

von Johan Bakker (Eigenes Werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Ráadásul nem is kispályáztak, egyenesen egy héthajós bazilikát terveztek be, egy kereszthajóval. Az alapszerkezet megfelel a középkori szokásoknak: kelet-nyugati tájolás, a szentély a keleti végre került, a templom pedig latin kereszt alaprajzú.

Antwerpen olv-kathedraal2

By Ad Meskens (Own work) [Copyrighted free use, CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Ahogy az Strasbourgban vagy Kölnben már láthattuk, a középkorban egy ilyen templom felépítésének idejét nem annyira években, hanem inkább évszázadokban mérték. Antwerpenben is elhúzódott az építkezés, és végül 1521-ben le is álltak vele. Igaz, addigra a templom nagyrészt elkészült, a másik torony hiányzott még, és pár kisebb elem. A négyezeti torony is egy ideiglenes, de legalábbis annak szánt állapotot őriz már lassan ötszáz éve. 

antwerpen_stadt.jpg

Az elkészült torony 123 méter magas lett, ezzel a székesegyház kiemelkedik a városi épületek közül. 

antwerpen_fluss.jpg

A hivatalosan az Onze-Lieve-Vrouwekathedraal nevet viselő székesegyház lényegében a XVI. század óta változatlan állapotban áll. A reformáció idején a protestánsok a templom díszítéseinek egy részét és a műkincseket jelentősen megrongálták ill. eltávolították, majd a francia megszállás idején a templomok szokásos sorsát szenvedte el: istállóként használták. Az épület maga azonban jelentős károkat egyik esetben sem szenvedett, és ma is Antwerpen legfőbb látványossága. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rajnaikozepkor.blog.hu/api/trackback/id/tr648712096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.