A rosheimi Péter-Pál templom

Rosheim Elzászban található kisváros, temploma a XII. század közepén és második felében épült. 

rosheim_suedseite.jpg

Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére emelték (végre egy templom, amelynek a védőszentjéről hosszas kutatás nélkül is tudom, hogy ki volt ő). A felhasznált építőanyag a közelből származik, halványsárga és rózsaszín homokkövet alkalmaztak. 

rosheim_nordseite.jpg

A Szent Péter és Pál templom történetét nem lehet igazán hosszasan elemezni: felépítették és azóta is úgy áll. Egyetlen lényeges utólagos módosítás figyelhető meg: éles szemű olvasók bizonyára észrevették, hogy ez egy román stílusú háromhajós bazilika, a torony viszont gótikus jellegzetességeket mutat. A szűk ablakaival mindenesetre úgy néz ki, mintha az építők láttak volna gótikus templomokat, és tetszett volna nekik, de azt nem tudták volna, mit kell csinálni, hogy igazán szép legyen. 

rosheim_innenraum.jpg

A belső tér is tisztán román jellemzőket mutat. Mivel a rosheimi templom nem járta át a sok helyen látott átalakítás gótikusra - átalakítás barokkra - vissza románra láncolatot, kívül és belül is jól megfigyelhetőek a román stílus elzászi virágzásának stílusjegyei, mégpedig az eredeti formájukban. 

rosheim_westseite.jpg