Az eschaui templom

Szent Trophimus egy igen hosszú életű püspök volt, legalábbis, ha hitelt adunk a róla szóló legendáknak, melyek szerint Szent Péter közvetlen tanítványaként a III. század közepén ő alapította az arles-i püspökséget. Mivel a blog fő célkitűzése továbbra sem legendás szentek életrajzának kritikai szemlélete, most át is ugrunk a frank korszakba, nevezetesen a VIII. század második felébe, amikoris a Rajna bal oldalán, Strasbourgtól kissé délre fekvő Eschauban egy templomot alapítottak Trophimus tiszteletére. Ez a templom mintegy másfél évszázadig állt, aztán megjelentek a kalandozó magyarok, és rövid idő alatt lerendezték a műemlékvédelem legfontosabb kérdéseit.

eschau_strasse.jpg

Jó hetvenévnyi szünet után X. század végén lett akarat egy új templom építésére. Valamikor az új évezred első éveiben készülhetett el a ma is látható új, román stílusú templom - ennél pontosabb dátum nem ismert.

eschau_suedseite.jpg

Mint az a képekről is jól látható, az épület, a korszaknak megfelelően, egy háromhajós bazilika.

Az épület érdekessége, hogy van kereszthajója (ebben a méretkategóriában ez kevéssé volt jellemző), viszont az jóval alacsonyabb a főhajónál, így az egyes épületrészek három különböző magasságban épültek ki.

eschau_westseite.jpg

A szentély lezáró félköríves, szerény díszítésű apszis teljesen megfelel a kor építési szokásainak.

eschau_innenraum.jpg

A belső tér szintén elég pontosan adja vissza a romanika stílusjegyeit, és a maga egyszerűségében is lenyűgöző.

Az egy ezredévet különösebb események nélkül átélő eschaui templom ma része az elzászi Route Romainnek. A Román Útról bővebben lásd itt. eschau_route_romain.jpg