A wageningeni templom

Wageningen egy kisváros Hollandiában, közvetlenül a Rajna partján, nagyjából 15 kilométerrel Arnhem alatt. Első temploma román stílusban épült a XIII. században.

wageningen_turm.jpg

Ebből az épületből ma csak a torony alsó szintje maradt meg. Előbb, a XIV. században (sok társához hasonlóan) a szentélyét építették át gótikusra, majd a XVI. században a teljes főépületet, a torony kivételével.

wageningen_chor.jpg

Érdemes megfigyelni, hogy a kereszthajó és a torony közötti rész jóval alacsonyabb, mint a szentély és a kereszthajó. Az építőanyag, sok északnémet és holland templomhoz hasonlóan, itt is tégla volt.

A templom történetében ezután párszáz  eseménytelen év következett, míg végül a második világháborúban a német hadsereg porrá lőtte a tornyot, ami ráadásul rádőlt a főhajóra, azt is bedöntötte, majd a keletkező tűzben leégett a templom nagy része. Az épületet ideiglenesen helyreállították, de a német hadsereg visszavonulásakor, a háború végnapjaiban, további károkat szenvedett.

wageningen_seite.jpg

A háború után évekig nem tudták helyreállítani az épületet, majd végül 1954-ben, többé-kevésbé a háború előtti állapotnak megfelelően, újjáépítették. A templom nagy része, mai állapotában, ekkor épült, a torony alsó két szintje viszont mindmáig megmaradt az eredeti román kori épületből.