A klevei apátság

Kleve városa a Rajna alsó folyása mentén található, közvetlenül a jelenlegi német-holland határ német oldalán. A várost a XIII. században alapították, először egy kisebb, román stílusú templomot építettek. 1341-ben a gróf belekezdett egy új, gótikus templom felépítésébe.

kleve_westseite.jpg

Persze Kleve nem volt akkor se világváros (ma mintegy 50 ezer lakosa van), szóval a nagy gótikus székesegyházakkal versenyezni sem akartak, de azért egy impozáns templomot terveztek. Megfelelő természetes kő hiányában téglából épült az új gótikus templom.

kleve_nordseite.jpg

A főhajó 1394-re készült el, a nyugati homlokzat pedig, a tornyokkal, 1456-ra.

kleve_suedseite.jpg

Ezután a templom közel ötszáz évig érdemleges esemény nélkül szolgálta a híveket, egészen 1945 februárjáig, amikoris a brit légierő porrá bombázta az egész várost. Kleve belvárosa gyakorlatilag megsemmisült, a templomból alig maradt néhány fal.

kleve_ruinen.jpg

Forrás: Liberation Route Europe

A helyreállítás természetesen erősen elhúzódott, 1956-ra készült el. De a nyugati homlokzat, a tornyokkal, olyan mértékben eltűnt a bombázás hatására, hogy képtelenség volt helyreállítani. Végül, fényképek alapján, 1969-ben újonnan felépítették a homlokzatot és a tornyokat, az eredetivel nagyrészt megegyező kivitelben.

kleve_westfassade.jpg