A zündorfi Szent Márton templom

Zündorf Kölntől délre, a Rajna jobb partján helyezkedik el. A faluban az első templom valamikor a X. században épült. Ez azonban mára nem maradt meg, a ma is látható épületet a XII. században emelték.

zuendorf_martin_seitenansicht.jpg

Legalábbis a tornyot.

Illetve persze nem csak tornyot építettek akkor, hanem egy komplett templomot, az azonban többször is leégett, végül megunták, és a torony kivételével az egészet elbontották. Mindez 1780-ban történt, így az épület nagy része alig 230 éves, a torony azonban román kori.

zuendorf_martin_links.jpg

A torony nagyjából az adott korra jellemző sajátságokat mutatja, dupla ablakok, a megszokott díszítések, és egy kis, falusi templomhoz illó egyszerű kivitel. A templom amúgy kb. száz méterre helyezkedik el a Rajnától, egy kisebb dombon, a torony van az épület nyugati, folyó felőli végén. A torony elé ültetett fák miatt abból az irányból a templom gyakorlatilag egyáltalán nem látszik.

zuendorf_martin_rechts.jpg

A torony különlegessége a tetején, közvetlenül a toronysisak alatt lévő cikkcakkos díszítés. Ilyenre más román stílusú épületen Németországban nem látunk példát, korábbról, a IX-X. századokból van egy-két maradvány. Ennek alapján azt feltételezik a kutatók, hogy a XII. századi építéskor még megvolt a két évszázaddal korábbi épület, és onnét vehették a mintát a torony díszítéséhez.

Címkék: német román köln