Az odendorfi régi tempom

Mai témám több szempontból is rekorder: ilyen kis épületet még nem mutattam be, és olyat sem, amely ennyire közel lenne a lakóhelyemhez. Mindössze egyetlen megállónyit kellett vonatoznom, hogy ide jussak. Kisebb még esetleg kerülhet sorra, közelebbi biztosan nem - hacsak el nem költözöm.

odendorf_nordseite.jpg

A templom építésének pontos idejét nem tudjuk, vélhetően a XIII. század első felében épülhetett. Első említése 1274-ből való. Az épület egy tipikus háromhajós bazilika, ami a kort ismerve nem meglepő, annál inkább az, ha figyelembe vesszük a méreteit.

A mellékhajók olyan alacsonyak, hogy egy nagyobbra nőtt ember beverheti a fejét, a főhajó pedig alig néhány méter széles. Még a feltehetően nem a legnagyobb tudásúak közé tartozó építőmester is bizonyára képes lett volna ekkora méretben egy egyterű épület megépítésére, de valamiért mégis a bazilika-formát választották.

odendorf_ostseite.jpg

Az épület végén, a román stílus jellemzőjeként, apszist is találhatunk. Igaz, nem nagy, az átmérője talán három méter lehet.

A templomba láthatóan nagyjából minden követ beépítettek, amit a környéken találtak, a díszítéssel nem foglalkoztak egyáltalán, talán nem is voltak kőfaragóik.

Valamikor a gótikus korszak végén a templom egy tornyot is kapott.

odendorf_suedseite.jpg

A torony alapvetően megváltoztatta az épület arányait, nem csak sokkal magasabb lett, mint eddig volt, de a torony szélessége is úgy aránylik az épület egészéhez, hogy a belső térfogat közel a duplájára nőtt.

A kis templomot a népesség a XIX. század végére kinőtte, ekkor, mitegy ötven méterre tőle, egy új, neogót templomot emeltek, 1901 óta ez a helyi egyházközség plébániatemploma.

odendorf_panorama_1.jpg

A magasabbik torony az új, az alacsonyabbik a régi templomhoz tartozik.

Címkék: német román