A kölni Szent Cecília templom

Ahogy azt Köln városában több templomépületnél is láthattuk, a Szent Cecília alapjai is a korai középkorra nyúlnak vissza. Azonban ma már nem csak abból a korszakból, de még az ottói időszakban (X. század) épített templomból sem maradt meg szinte semmi.

koeln_caecilien_ost.jpg

Amit ma látunk, az egy háromhajós bazilia a XII. századból, kb. 1130-1160 között épülhetett.

A fenti képen gyönyörűen kirajzolódik a bazilika-szerkezet. Érdemes megfigyelni, hogy ehhez az épületszerkezethez a nem túl nagy templomoknál is ragaszkodtak. Pedig a Cecília még teljes szélességében is kisebb, mint a kétszáz évvel idősebb Szent Pantaleon, ami még egyterű templomként épült, tehát nyilvánvaló, hogy nem azért építkeztek így mert nem tudták volna amúgy ezt a szélességet egyben áthidalni.

koeln_caecilien_apsis.jpg

Az épület keleti végén a bazilika stílus egyik fő jellemzője, az apszis is jól kivehető (a képen a Behajtani tilos tábla mögött). Jól megnézve a képeket azt is összeírhatjuk, hogy mi az, ami nincs a Cecília templomban: nincs kereszthajó (azaz az épület nem kereszt alaprajzú, hanem sima hosszanti elrendezésű), és nincs torony sem.

A barokk korban a templom kapott tornyot is, díszes sisakkal, de ez a második világháborúban megsemmisült, és nem építették vissza. Amúgy a templom története tipikus Kölnben: apátsági templomként működött a francia megszállásig, 1802-ben államosították. A franciák kivonulása után nem akadt gazdája, végül a mellette működő közkórház kápolnája lett, egészen a bombázásokig. 

Fotó: bilderbuch-koeln.de (a jobb oldali épület a Szent Cecília)

A második világháborúban a teljes tetőszerkezet megsemmisült, a főfalak azonban jórészt épen maradtak. A román kor építőmesterei értették a szakmájukat.

koeln_caecilien_innenraum_1.jpg

Fotó: Wikipedia

A háború után helyreállították, és 1956-ban nyitották meg újra. Ekkor azonban már nem templomként, hanem a középkori műveszetet bemutató Schnütgen múzeum részeként. A múzeum későbbi továbbfejlesztése keretében nem nagyon vették figyelembe a Cecília-templom építészeti jelentőségét, és simán ráépítették a modern épületeket.

koeln_caecilien_gebaeude.jpg

Persze Kölnben egy XII. századi egyszerű templomnak talán nincs is túl nagy építeszeti értéke. Az ember, ha csak bóklászik a városban, a Cecíliától kőhajításnyira akár véletlenül is találhat még egy-kettőt abból a korszakból...