A lautenbachi Szent Mihály templom

Lautenbach Elzászban, ma Franciaország területén fekszik. Első temploma a VIII. században épült, egy bencés apátság számára. Mivel az invesztitúraharc folyamán a helyi bencések a pápát támogatták, a császár 1080 körül az egész apátságot leromboltatta.

A helyén egy ágostonos papi közösség létesült, akik nekiálltak a templom újbóli felépítésének. Egy háromhajós bazilikát építettek, kereszthajóval. Az épület legrégebbi részei a hosszház külső falai, ezek még a XI. század legvégén épültek.

lautenbach_nordseite.jpg

A főhajó teljes szerkezete 1130 körül készülhetett el, és a következő években építették meg a kereszthajót.

1145-re az épület fő szerkezete elkészült, ekkor kezdték meg a nyugati homlokzat felépítését. Ez ugyan nem a klasszikus Westwerk-formát kapta, de tartalmaz egy előcsarnokot, és az előcsarnok felett egy kis kápolnát.

lautenbach_vorhalle.jpg

A templom belsejében is a megszokott román stíluselemek köszönnek vissza, kivéve a szentélyt, ami látványosan gótikus, a XIII. században épült, az eredeti, román stílusú szentély helyére.

lautenbach_innenraum.jpg

A lautenbachi templom is az elzászi Route Romane része.

A Route Romane d'Alsace, pontos, ámde félreérthető fordítással Elzászi Román Út (értelemszerűen nem a balkáni országról, hanem a középkori építészeti stílusról lett elnevezve) egy 1999-ben létrehozott kezdeményezés, amely Elzász legfontosabb román kori építészeti emlékeit köti össze.

lautenbach_route_romane.jpg

A Route Romane 19 román stílusú épületet tartalmaz, célja, hogy jobban felhívja a figyelmet a tartomány műemlékeire. Minden érintett templom előtt található egy rózsaszínű információs tábla, amelyen francia, német és angol nyelven vannak feltüntetve a legfontosabb tudnivalók és legérdekesebb jellegzetességek az adott épületről.